Utólagos belső falszigetelés költséghatékonyan

Gyakran előfordul, hogy otthonunkban az egyik szoba – legtöbbször az északi fekvésű - hidegebb, mint a többi. Ilyen esetben akár 7-8 fok eltérés is tapasztalható. A Festékes.hu vásárlói ötletek alapján speciális polisztirol ragasztó, zártcellás XPS lapok és üvegfátyol segítségével megalkotott egy hatékony belső hőszigetelő megoldást, ami meglepő eredményeket produkál. Az alábbiakban bemutatjuk az eljárást, illetve a hozzávaló anyagokat. Ha tetszett, már kosárba is tehetők az utólagos falszigetelést alkotó termékek, és amelyek segítségül szolgálnak az elkészítéshez.

 • Kiegyenlíti a belső hőmérsékletet
 • Megszünteti a falak nyirkosságát
 • Eltűnik a penész
 • Egyszerű munkafolyamattal megvalósítható
 • Télen a hideg ellen, nyáron a meleg ellen is véd
 • A falak hőmérsékletének 10 ºC feletti eltérésénél nem alkalmazható eredményesen ez a módszer
 • 12 cm-es téglafalnak felel meg
 • 40 cm betonnak felel meg
Kalkulátor
Adja meg, hogy mekkora felületre szeretné használni:
m2
31 750 Ft

Beltéri hőszigetelés alkalmazástechnikája

Amennyiben egyenletes, penészmentes és jó minőségű a fal, akkor portalanítást követően el is kezdhető a belső szigetelés. Fontos, hogy a hatékony szigetelés érdekében a "hideg" helyiségen belül minden hideg falat szigeteljünk le. Ez általában 1-2 oldali falfelületet jelent.

Egy ragasztó tartalmát 4 liter hideg vízzel keverjük el, a vízbe folyamatosan szórjuk a ragasztót állandó keverés mellett. Pár perc pihentetés után átkeverve a ragasztó használatra kész. A ragasztót száraz teddyhengerrel vigyük fel a falra. Ha a falak túl nedvesek ajánlott ventillátorral kiszárítani, mert a ragasztó hatékonyságát jelentősen csökkentheti a falak nedvességtartalma. Latex típusú festékkel festett falfelületek esetén szükséges a felület előzetes csiszolása, mert a latex jelentősen lezárja a felületet, ezzel csökkentve a ragasztó hatékonyságát.

Az XPS lapokat közvetlenül tegyük egymás mellé, így hézagolás sem szükséges. Amennyiben mégis hézag keletkezne akril tömítőmasszával (pl. Soudal Akril) egyenlítsük ki és várjunk 2-3 órát míg a segédanyag megszilárdul. A hőszigetelő lapok kemény felületen egyszerű szikével méretre vághatók.

A lapok felrakását követően teddy hengert alkalmazva vigyük fel a felületre a ragasztót az üvegfátyol tapéta felragasztásához. Fontos, hogy az üvegfátyol tapéták pontosan egymás mellé kerüljenek. A gyűrődésmentes felrakást tapétázó spatulya segítségével tudjuk elvégezni. Az üvegfátyol tapéta teljes száradását követően – érdemes 24 órát várni a teljes száradással – jöhet a festés, beltéri falfestékkel. A festés előtt a szükséges helyeken, például ablakok környékén javasolt élvédők felhelyezése, amelyeket pl. Soudal stukkó ragasztóval célszerű felrögzíteni.

Segítség
Elakadtál? Szeretnéd, hogy felvegyük veled a kapcsolatot? Add meg neved, email címed, telefonszámod és visszahívunk

Jó tudni

- Penészes fal esetén a felületet előbb meg kell tisztítani (BioWash) 
- Ragasztó hígitása: 4 liter víz/egy csomag ragasztó (200 g)
- Felvitel: Száraz festőhenger segítségével
- Felület: Latex felületet előcsiszolni
- Az XPS lapokat és az üvegfátyol tapétát lehetőleg pontosan, hézagmentesen illesszük egymás mellé
- XPS lemezek sniccer késsel méretre vághatók
- Az üvegfátyol tapéta gyűrődésmentes felrakása tapétázó spatulya segítségével
- A ragasztott üvegfátyol száradási ideje 24 óra
- Élvédők használata javasolt
- A szigetelőlap és az üvegfátyol tapéta ragasztásához ugyanazt a ragasztót használjuk
- XPS lap esetén a minimális rendelési mennyiség 10 db (10 m2)
- Egy csomag ragasztó 10 m2 Extrudált polisztirol hablemez (XPS) ragasztásához elegendő
- Egy rendelhető egység üvegfátyol tapéta 25 m x 1 m méretű
- Az élvédők ragasztásánál egy darab 300 milliliteres Soudal Stukkóragasztó 6 méterre elegendő.

Gyakran ismételt kérdések

Válaszok a kérdésekre, amelyek felmerültek az XPS lappal történő utólagos hőszigeteléssel kapcsolatban:

Vélemények

 • Felhasználó 3 éve
  Törölt hozzászólás
 • Nagy László István 3 éve
  Jó napot kívánok! Kérdezni szeretnék ! Az xps lap gipszkarton mennyezet szigetelésre is alkalmas?
  Válasz
 • Bacsó Dóra 3 éve
  Nagyon elégedetlen vagyok a termékekkel. Megrendeltünk mindent ami a videóban illetve az oldalon is fel volt tüntetve, ahhoz, hogy a panel szoba, belső utca front felöli falának szigetelését meg tudjuk csinálni. Időt, energiát, pénzt nem sajnálva, bizakodva belevágtunk. 1, a fal tocsogott a ragasztótól mégis száradás után volt ahol elvált az xps lap. 2, az üvegtapéta nem tapadt megfelelően az xps laphoz 3, az üvegtapéta szitaként reagált az falfestékre (átszűrődött rajta a festék). Sokkal több anyagot kellett rá felvinni ezáltal. De még a 3 réteg ellenére is teljesen kivehetőek voltak az xps lap formái. 4, mindezek ellenére konkrétan nemhogy 2-3 fokkal de 0.5 fokkal se lett melegebb a szoba. Aki nem akar közel 50.000 Ft-ot kifizetni és raszánni több napot feleslegesen az inkább ne válassza ezt a megoldást. (mindezt egy olyan ember csinálta aki a teljes lakást leglettelte, aljzat kiegyenlítőzött, parkettát rakott le és kifestette a szobákat szóval hozzá nem ertésről szó sincs).
  Válasz
 • Gyimesiné Kakas Éva 4 éve
  Szép napot! Küldtem emailt, semmi válasz, beírtam a visszahívó kérésre az adataimat, a küldésre nem is reagált. Működik még ez az oldal?
  Válasz
 • klemencz tamás 4 éve
  szeretném megkérdezni hogy vályogfalat lehet e belülről szigetelni
  Válasz
 • Póti Lászlóné 4 éve
  Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék,hogy az xps lapokkal vályogfalat is lehet belsőleg szigetelni?
  Válasz
 • Szabó Zoltán 4 éve
  Üdvözletem.A kérdésem az lenne hogy milyen vastagságu xps lapot használjak belső szigetelésre?
  Válasz
 • Borsi Imre 5 éve
  Kérdésem lenne. Tapétára ragasztható az XPS ?
  Válasz
 • Tomasek László 5 éve
  Érdeklődöm, hogy kerámia lapot elbír-e a rendszer?
  Válasz
 • Bottyán Pálné Rozália 6 éve
  Tisztelt festékes!Szeretném megtudni ,hogy mennyezet belső szigetelésére ,OSB lapra alkalmazható-e ,és ha igen milyen ragasztót javasolnak?Falon is OSB lapra szeretnénk tenni,lehet-e és milkyen ragasztót használjunk?Köszönöm válaszukatBottyán Pálné
  Válasz
 • Cserna Olga 7 éve
  Tisztelt Festékes! 1 éve szigeteltük az egyik szobánkat xps lapokkal, viszont most azt tapasztaljuk, hogy a lapok alulról kezdenek felválni, és a tapéta is elválik a lapoktól. Szeretném megtudni, hátha van valamilyen ötletük arra vonatkozóan, mi lehet a probléma, miért válhat el a faltól az xps lap? Előre is köszönöm.
  Válasz
 • Verik Roland 7 éve szerkesztve
  Tisztelt Festékes! Szeretnék egy gyors tanácsot kérni, ha lehet. Mi is hasonló gonddal küzdünk, azaz a lakás egyik szobája picit hidegebb mint a többi. Egy utcafronti szobáról van szó, aminek egyik fala egy szobával, a másik fala pedig egy szomszédos társasházéval határos. Ez utóbbit vélem a probléma eredetének, vagyis ami a hideget löki. Ezért erre tervezném megcsinálni az XPS szigetelést (kb. 7-8 nm). Tekintsünk el egy picit a kereskedelmi szemponttól: elég ha csak ezt a falat csinálom meg, vagy ilyenkor az (ablakos) utcafronti falat is be kéne szigetelni? (hőhíd, pára stb.) Köszönöm szépen!
  Válasz
 • Kosztolányi Zoltán 7 éve
  Tisztelt Festékes.hu Nem régiben vásároltam belső szigetelő rendszerükből, melynek számos pozitív hatásáról lehet az oldalukon olvasni. Elkészültünk a szobával. A napokban új információhoz jutottam egy szakember által illetve az interneten, ahol teljes egészében elutasítják az xps lap belső falszigetelésre történő alkalmazását. Páralecsapódás, penèszképződés, hőhíd kialakulása és számos szempont miatt. Kérdezem miért nem a teljes igazságot mondják el a forgalmazott belső szigetelő rendszerről, szinte pénzkidobás és akár több a kára mint a haszna. Tisztelettel várom válaszukat illetve magyarázatukat.
  Válasz
  • Festékes.hu 7 éve
   Nekünk is tudomásunk van több véleményről, amik akár 10-20 évvel ezelőtt fogalmazódtak. Saját lakásainkban tapasztalt pozitív változások után döntöttünk a forgalmazásról. A német Saarpor cég honlapján részletes információ kapható arról, hogy mi is ez a lap, amit ajánlunk belső szigetelésre. Legjobb tudomásunk szerint az amerikai Exxon csoport fejlesztése, amelyet Európában három gyártó gyárthatja, érdekessége hogy mind a három német. Értékesítésünknek a java részét már az egymásnak történő ajánlásnak köszönhetjük. Több tízezer m2 értékesítés után sincs tudomásunk negatív tapasztalatról. A kültéri szigetelést forgalmazók, kivitelezők részéről számos negatív kritika került megfogalmazásra online fórumokban, ezekben nem tudjuk milyen mértékű az elfogultság az új innovatív megoldással szemben. Vásárlóink gyakorlati tapasztalatai alapján közkedvelt és költséghatékony megoldás. Amennyiben felhelyezte a szigetelést várjuk későbbi tapasztalatait! Tisztelettel, Festékes csapata
   Válasz
 • Rácz Péter 7 éve
  A mi házunkban a legnagyobb szobát képtelenség volt kifűteni, nagy mínuszokban nem ment 17-18 fok fölé a hőmérséklet. Belső szigeteléssel próbálkoztunk és azt kell mondjam nem bántuk meg. Teljesen komfortossá tett egy kegyetlenül hűvös szobát. Két óra alatt fel tudtuk fűteni 21 fokra most télen, ami azért nem semmi.
  Válasz
 • Madura Péter 7 éve
  Sok helyen 2-3 centis beltéri szigetelőlapokat is lehet vásárolni, ami viszont már túl vastag, mivel úgy jobban lehűlnek a falak. Ez pedig hosszú távon nem tesz jót a szoba falainak. A pár milliméteres polisztirol lap még pont jó lehet!
  Válasz
  • Gyula Kegyu 5 éve
   Két éve szigetelték ugyanígy a tiszta betonből pincében kialakíott 60 nm nagyságú szuterén lakást. Igaz nekem 2 cm-es XPS lapokat használtak. Tapasztalataim: Megszünt a fűtéskor keletkezett penészedés. 100%-ban! Megszünt a betonfalak szinte fájó hideg hősugárzása amit mindig éreztem a testemen. Nem hidegek a betonfalak, hanem kellemesek. Jobban tartja a benti hőmérsékletet amióta xps-van feltéve. Néhány fokkal lett melegebb ugyanazon fűtés melett. Nekem nagyon bejött. Azt viszont ne várja senki , hogy nem kell majd fűtés fizetnie, a számláim nem csökkentek, de a komfortérzetem megnőt.
   Válasz
 • Mihalik Annamária 8 éve
  Nálunk is járt "szigetelő szaki", aki felvilágosított, hogy nem a házzal van a gond, hanem ahogy élünk benne. Azt tanácsolta ne tegyünk bútort a külső falakhoz, télen ne nagyon teregessünk bent, és jobb ha búcsút intünk a szobanövényeknek is, mert azok is csak feleslegesen növelik a páratartalmat. Nem semmi! Lassan már egy éve, hogy belülről szigeteltünk, és eddig minden ok. Egy hónapja kíváncsiságból kicsit megbontottuk a szigetelést, de minden ok, penésznek sincs nyoma...
  Válasz
  • Támba Timi 8 éve
   Megbontottátok a szigetelést?! :D:D
   Válasz
  • Ferkovics Imre 8 éve
   Annamária! Remélem a gázszerelő munkáját nem így ellenőrzöd! :D :D :D Hülye...
   Válasz
 • Imre M. 8 éve
  Nekem bejött. Két éve szigetelték ugyanígy a szobám és nőtt a hőmérséklet 2-3 fokkal, a falak nem annyira hidegek mint voltak és a sarkokban sem penészes már a fal. Persze most sem gyulladok meg de sokkal jobb a helyzet ;)
  Válasz
A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.