Fémfelületek korrózióvédelme

Szokolyi Zsuzsa, 2016. 10. 05.

A rozsdásodás oka a fémeken történő oxidáció, mely a nedves, párás területeken előforduló jelenség. Keletkezése során a fémek felső rétege oxidálódik majd átalakul vas-oxiddá. Ez a rozsda. A páratartalmon kívül kialakulhat só vagy sav hatására is. Környezetünkben szinte minden fémterületen megtalálható, védekezni ellene pedig korróziógátló anyagokkal tudunk.

 A fémek és vasak védelmét már a Krisztus előtti időben is fontosnak tartották. Hérodotosz feljegyzéseiben is foglalkozott a korrózió megelőzésével, Indiában pedig 1600 éve létezik egy társaság, amely a korrózió ellen lép fel. A korróziógátló anyagok egyfajta passzív védelmet nyújtanak az erre hajlamos fém tartalmú anyagoknak, méghozzá olyan módon, hogy elzárják azt a környezettől, a rozsdásodást kiváltó hatásoktól.

Passzív védelmet nyújt megoldások

Lakkozás, mázolás:

Ezzel az eljárással a vas felületére összefüggő réteget visznek fel, amely meggátolja annak levegővel, nedvességgel való érintkezését, ezzel megállítva a további korróziót.

Zománcozás:

A vas felületére üvegszerű szilikátbevonatot olvasztanak. Abban az esetben, ha a zománcréteg lepattogzik, a fém azonnal rozsdásodni kezd. Mindkét megoldás esetében az első lépés a már kialakult vas-oxid, azaz rozsda eltávolítása a felületről. Ehhez hagyományos kézi vagy gépi csiszolóra lesz szükségünk. A korróziógátló festék felvitele előtt érdemes alaposan portalanítani a felületet, amit akár többször is elvégezhetünk a biztos eredmény érdekében. 

Egy biztos, ha hosszú időn át szeretnénk megőrizni bútoraink és használati tárgyaink épségét, ügyelnünk kell arra, hogymindig a megfelelő anyagokat használjuk ezek karbantartására! 

Vélemények

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.