Barkácsötletek a Festékestől!

Festékes, 2019. 10. 07.

Akik kertes házban élnek tudják, mennyi teendő akad a ház körül 1-1 esős ősz vagy fagyos tél után. Ahhoz pedig, hogy megőrizzük otthonunk szépségét, bizony időről-időre karbantartásra van szükség a kerti bútorainkon és egyéb használati tárgyainkon egyaránt.

Az alábbi ötletek segítséget nyújthatnak a 2017 évi szezonális kerti felújításokhoz, ráadásul különösebb kreatívitást sem igényelnek.

Kerítésfestés

A napsütés, az eső, a hó és a téli fagyok, ahogy a kerti bútorokon, úgy a fa kerítések festékrétegeiben is kárt tehetnek. A festék a mínusz fokok és az egyéb viszontagságok hatására mállani kezd, lepereg, színe megkopik.

De hogyan kivitelezhető a hatékony kerítésfestés, mely hosszú időn át tartós védelmet nyújt majd?

Első lépésként alaposan meg kell tisztítanunk a fa kerítéselemek minden oldalát a megkopott festékrétegektől. Ehhez válasszunk jó minőségű smirglit, csiszolópapírt. A Schuller Ekhlar csiszolópapír rugalmas és tökéletes szinte bármely felület (Kültéri fafelület , beltéri fafelület , kültéri fémfelület , rozsdás fémfelület, beltéri fémfelület, kültéri falfelület, lambéria, betonfelület, fém és műanyag gépalkatrészek) kezelésére. 

Ha szeretnénk belevonni a munkába gyermekeinket, annak sincs akadálya, hiszen nem veszélyes kerti munkáról van szó!

A lecsiszolt felület festése többféleképpen történhet: 

Ha szeretnénk megőrizni a fa természetes erezetének mintáit, a csiszolás után egyszerűen kenjük le lazúr festékkel az elemeket. Ehhez ajánljuk a Poli-Farbe Boróka Satin Fabevonó lazúrokat, melyek hosszú időn át tartó védelmet nyújtanak kültéren és beltéren egyaránt.


Ha színes kerítést szeretnénk, 2 az 1-ben kerítésfesték használata javasolt, mely alapozó és festék is egyben. Ajánljuk a és a Poli-Farbe kerítésfesték  használatát, mely egy alkid bázisú festék, korróziógátló anyagokat tartalmaz, így nem csak fa, de rozsdásodásra hajlamos anyagokon is alkalmazható.A Poli-Farbe kerítésfesték garantáltan selyemfényű ragyogást kölcsönöz majd kerítésünknek.

Ha kerítésfestés, akkor meg kell említenünk a Cellkolor Aqua vízzel higítható zománcfestéket is, mely alkalmas fa-és fémfelületek kezelésére egyaránt.

A zománcfesték alkalmazható kül-és beltéren, ajtók, ablakok, kerítések, lambériák, esőcsatornák festésére.

Használata előtt javasolt a felület alapos tisztítása, csiszolása, valamint fontos, hogy a festék felkenése előtt meggyőződjünk arról, hogy az portól és más szennyeződésektől, valamint az esetleges előző festékrétegektől mentes.

A csiszolás után érdemes töltőalapozó használata, mely alapozó és közbenső rétegek festésére is alkalmas. Ilyen pl. a Poli-Farbe Cellkolor Aqua töltőalapozó.

DIY ötletek gyermekeknek:

Ha már a gyermek is kiveszi a részét a munkából vagy ellenkezőleg, nem szeretné kivenni a részét a barkácsolásból, íme egy szuper ötlet, mellyel csodás DIY kiegészítők készíthetők a kertbe. Biztos hogy kedvet kap majd a munkálkodáshoz!

Egy építkezés után megmaradt vagy a garázsban hánykolódó almás láda, esetleg egy raklap szolgálhat akár kerti tálalóként, kisasztalként. Ezt a gyermek is lecsiszolhatja, a maradék kerítésfestékkel pedig szépen lekenheti akár önállóan is. A sikerélmény garantált!

Tető tisztán tartása

A kerítés mellett egy másik, nem elhanyagolható dologra is fel kell hívjuk a figyelmet, ez pedig nem más, mint a tető tisztán tartása. A lerakódott moha, sár, a gomba és a falevelek ugyanis nagy károkat okozhatnak, mert eltömítik a cserepek közti hézagokat, ezzel súlyosabb esetben beázást okozva. A beázott tetők javítása és cseréje pedig nem olcsó mulatság!

Pontosan erre a célra ajánljuk a BioComb - Tiszta tető koncentrátumot, mely akár évekig képes távol tartani a tetőn a mohát, gombákat és egyéb lerakódásokat, valamint alkalmas tetőfestés előtti tisztításra is. A megtelepedett mohák és egyéb szennyeződések a tetőn a palát nedvesen tartják, ebből pedig az következik, hogy a tetőfestés nem lesz 100%-os hatékonyságú. A BioComb alkalmazható még cserép, zsindely, beton, műanyag, bádog, nádtető stb. Felületeken is.
Higítási javaslat szerint 1:3 arányban ajánlott higítani, makacsabb szennyeződések esetén azonban eltérhetünk ettől a higítási aránytól.

1 liter BioComb koncentrátum körülbelül 20m2 területre elegendő. Felhordása permetezéssel vagy kefével történik, a megtelepedett szennyeződések pedig pár órán belül elhalnak. Felhordás után a természet elvégzi helyettünk a piszkos munkát, hiszen az elhalt gombák, mohák az esővízzel távoznak majd a tetőről.

Komolyabb problémák javítására, pl. beázás vagy a tető sérülései ajánljuk:

Wasserstopp tetőjavító máz

Vízzáró, oldószeres bázisú, viszkózus szigetelő máz, akril-copolymerrel, mely alkalmas felázások, felpattogzások és zárványok tömítésére, repedt esőcsatornák javítására, kémény áttörések és lapostetők javítására. Ellenáll az UV fénynek és a nagy hőingadozásnak. Alkalmazható bitumenbázisú tetőanyagok, tégla, beton, padlólap, azbeszt, bádog, fém, műanyag felületeken. Felkenése ecsettel vagy hengerrel történik és szilárdulás után elasztikus, járható felületet képez. Száradási ideje körülbelül 15 perc és akár 10 évig védelmet nyújt a tető beázása ellen. Segítségével kijavítható minden olyan apróbb hiba, mely gondot okozhat a tetőtérben és ezáltal a ház többi helyiségében is. Hiszen ha a falak beáznak, az hatással van mindenre, ami annak környezetében található: a használati tárgyak minősége romlik, falaink gombásodnak, penészednek, ezáltal dohos, fülledt szag lesz otthonunkban. Ezek a tényezők pedig egészségi állapotunkat is veszélyeztetik.

A munkálatokhoz sok sikert és kitartást kíván a Festékes csapata!

 

Vélemények

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.