Fafelület javítása

Szokolyi Zsuzsa, 2017. 05. 25.


Mindennapi használati tárgyaink igen sok anyagból készülhetnek mint fa, műanyag, rattan, esetleg fém. tA használat során természetes, hogy elhasználódnak, megrongálódnak attól függetlenül, hogyan bántunk vele. 

Nem mindenféleképpen kell új bútorokat vásárolnunk, a megfelelő eszközök és anyagok megválasztásával is újjá varázsolhatjuk ezeket a tárgyakat. Vegyünk például egy fából készült konyhaszekrényt. Akarva-akaratlan eshetnek rajta olyan sérülések, melyek a szekrény funkcióját ugyan nem befolyásolják, esztétikailag viszont nem mutatnak olyan szépen.

Ilyenek lehetnek a mélyebb karcolások a szekrényajtókon. Ezek kiegyenlítésére többféle anyagot használhatunk:

-color stift 

-poliészteres finomgitt

-mestertapasz

-folyékony fa

Color stift esetén a mélyebb karcokat, melyek már a fa rétegeit is felsértették, „fessük be” a stifttel, amely a fa színárnyalatai közül a legvilágosabbal megegyező. A kiszínezett karcot keményviasszal töltsük ki úgy, hogy a felületen kitüremkedjen. 

Viaszgyalu segítségével csiszoljuk simára a viaszt. Ezután egy éles tárgy (tű) segítségével rajzoljuk bele a viaszba a fa erezetét. Mivel a viasszal kezelt felület matt hatású, így az utolsó lépés a lakkozás. Ezt egyszerű lakk spray-vel is megtehetjük.

Poliészteres finomgittel a 2 cm-nél nem mélyebb hibákat tudjuk kijavítani. Az eljárás hasonló a viaszgyaluéhoz. Száradás után könnyű csiszolni, színre festhető, bizonyos mértékig önterülő anyag, fán és fémen egyaránt használható, de igen elterjedt autószerelők körében is karosszéria javításához.

A Trinát mestertapaszt az apróbb, mm-es hibák eltüntetésére használjuk, a folyékony fát pedig pácon és lazúron, abban az esetben, ha látszik a fa erezete.

Vélemények

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.