Nappali ötletek a Festékestől

Szokolyi Zsuzsa, 2020. 09. 15.


Otthonunk helyiségei közül a nappali az a hely, ahová általában először lép be a vendég az előszoba után. Ezért nem mindegy, hogyan is néz ki, mit közvetít a lakás/ház lakóiról. Érezhető-e az otthon melege, tükrözi-e az ott élők személyiségét és stílusát? 
    

Bizonyára sokan hallhattunk már arról, hogy otthonunk képe miképp árulkodik rólunk. A berendezések, a bútorok elhelyezkedése, a kiegészítők mint a függöny, használati tárgyak vagy a falak mind-mind befolyásoló tényezők lehetnek egy új látogató számára otthonunkban. Fontos az összhang mind színben mind pedig stílusban, hogy ne azt érezze a kedves vendég, hogy ebben a lakásban zűrzavar van. Ha pedig a lakásban zűrzavar van, az hatással van arra is, aki nap mint nap ezzel a káosszal szembesül, akár tudomása van róla, akár nem. 

Napjaink trendjei igen eltérőek a lakberendezést illetően. A divat, mint minden más területen is, ismétli önmagát. Visszatérnek a mintás, absztrakt elemek és egyre inkább előtérbe kerülnek a retro bútorok is.  


Ami a falfestést illeti, 70%-ban választunk világos színeket nappalink falain és inkább a kiegészítőkkel dobjuk fel a szoba hangulatát. Ezek színében nincs határ, ha akarjuk akár a szivárvány minden színét együtt felhasználhatjuk a kiegészítőkön. Minél színesebb, annál vidámabb!
Vannak azonban olyanok, akik az erősebb, élénkebb színeket preferálják, mint a méregzöld, pink és ciklámen, a kék, a piros és egyéb fiatalos árnyalataik. Ez esetben fontos, hogy a függönnyel, a kanapéval, vázákkal és szőnyeggel kompenzáljuk, lágyítsuk az erőteljes hatást. Ajánlott ezek színét a pasztell valamelyik árnyaralatában választani.


Van pár festési trükk, melyeket alkalmazva vagy hanyagolva még különlegesebbé varázsolhatjuk nappalink falait. Például nagyon fontos, hogy festésnél a plafon soha ne legyen sötétebb a falak színénél, ugyanis az összenyomja a teret.

Ha szeretnéd, hogy a belmagasság esztétikailag nagyobbnak tűnjön, a falak tetején 10 cm-es sávot hagyj olyan színre, amilyen a plafon is lesz. Ezzel kitágítod a teret és megnyújtod a belmagasságot.

Ne feledd: Csakúgy, mint a ruháknál, a hosszanti csíkok megnyújtják, míg a függőlegesek a magasságot növelik. 

Vélemények

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.