Milyen legyen a gyerekszoba?

Szokolyi Zsuzsa, 2019. 09. 22.

 

Családalapításnál, gyermekvállalásnál a legfontosabb szempont a gyermekek számára megfelelő légkör megteremtése. Ez pedig a gyerekszobánál kezdődik.

Egy újszülött számára még nem alapkövetelmény a nagy tér, hiszen míg elkezd járni, hosszú idő telik el, ebből következik, hogy helyigénye sem olyan nagy az első pár évben. Az viszont, hogy milyen használati tárgyakkal és megoldásokkal rendezzük be a kuckóját, befolyásolja a lelki, szellemi és egyéb fejlődését is. A bútorokat tekintve általánosságban az ágy a legmeghatározóbb és ennek kiválasztása jelenti a legnagyobb fejtörést.Hiszen a pihentető alvás és pihenés rányomja a bélyegét a hétköznapokra: Kényelmes, tágas legyen, biztonságos, esetleg praktikus rekeszekkel legyen felszerelve a hatékony tárolás érdekében. A csecsemőknek ezen és a pelenkázón kívül másra nincs szükségük, később azonban már annál fontosabb az íróasztal, a könyvespolc és egyéb használati tárgyak megléte. Ez persze nem zárja ki, hogy a babaszobába elhelyezzük már előre ezeket a bútorokat is!

A photo posted by @karolinaooo on

 Ami a gyerekszoba színét illeti, érdemes kevésbé energikus, halvány színeket választani mint a pasztell, fehér vagy egyéb világos árnyalatok. A gyermeket ugyanis nagy mértékben befolyásolja az, hogy milyen rezgések érik egy-egy szín láttán.Nem ajánlott tehát a piros, pink, libazöld vagy más erőteljes esetleg sötét szobaszín. Ennek oka pedig igen egyszerű, egy másik posztunk pontosan ezen színek jelentését vázolja, hogy azok miképp befolyásolják a lelki nyugalmunkat.

A photo posted by Agnieszka Ziomek (@agniesse) on


Ha gyermekünk mindenképp ragaszkodik saját elképzeléseihez szobája színét illetően, köthetünk kompromisszumokat. Egyik ilyen lehetőség, hogy csak egyetlen fal lesz olyan színű, amilyet ő szeretne, a többi pedig valami lágyabb, ami megtöri az erőteljes árnyalatokat. Ilyen célra lehet ideális megoldás táblafesték használata. Az egyik fal lehet fekete színű letörölhető iskolatábla festékkel lefestve, melyre aztán kedvére firkálhat még apa is.

Kiegyezhetünk olyan megoldásokkal is, hogy a fehér vagy világos színű szobákba színes, mintás, állatfigurás tapétacsíkokat helyezünk fel. 
Harmadik alternatíva világos szobáknál a kiegészítőkkel való játék. Ezek lehetnek valamivel erősebb, élénk színűek mint a díszpárnák, takarók és plédek, használati tárgyak, esetleg fali képek és játékok.

A photo posted by @nami3022 on


Nem kell tehát kétségbe esnünk, ha tanácstalanok vagyunk a gyerekszoba színét illetően, hiszen számos frappáns tipp létezik, miképp teremthetünk nyugodt, mégis vidám otthont gyerkőcünknek.

Vélemények

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.