Penészes fal kezelése

Szokolyi Zsuzsa, 2017. 04. 10.

Mi a penész?

A penész napjainkban igen gyakori probléma. Hideg, nedves területeken telepszik meg, ahol rossz a szellőzés, tehát a magas páratartalmú helyeken mint a fürdőszoba, a konyha vagy a pince.A penész általában az 50%-nál magasabb páratartalmú területeket kedveli. Nem minden esetben kell azonban magunkat hibáztatni, társasházakban például a téli, fűtési időszakban a szomszéd lakásban felgyülemlett pára nálunk csapódhat le, ezzel penészedést kiváltva.

Egészségre gyakorolt hatása

A penész nem csak nem szép, de egészségünkre is igen káros, olyannyira, hogy ipari üzemekben csökkentheti az előállítandó termékek minőségét és szavatosságát. Egész egyszerűen azért, mert ez egy gombafertőzés. Különösen veszélyes asztmásoknál és legyengült immunrendszer esetében. Rontja a látást, mert fokozott könnyezést okoz, valamint orrdugulással, tüsszögéssel és egyéb kellemetlenségekkel járhat. Komolyabb helyzetben légzőszervi panaszokat okozhat mint az allergia.

Eltávolítása és megelőzése

Egész sokféleképpen megoldható házilag is, de ezekre a házi praktikákra nincs garancia. Ha a penész valamivel komolyabb formájával van dolgunk, nincs más megoldás…újra kell festeni a felületet. A hagyományos beltéri falfestékek nem valószínű, hogy megoldják a problémánkat, éppen ezért speciális festékkel érdemes dolgoznunk. Ezek pedig a gombaölő és penészgátló festékek, mint a BioRid.
A BioRid egy vízhigítású mikropórusos festék, mely szerkezetének köszönhetően szárazon tartja a falakat. Első lépésben meg kell tisztítanunk a penészes felületet. Mindezt súrolással, durvább esetben kaparással végezzük, de nagyon fontos, hogy száraz falfelületen soha ne kezdjük el a penész eltávolítását. Használjunk Biowashba áztatott rongyot.


A Biowash segít a penész és algaoldásban, így ajánlott ezzel kezdeni a tisztítást. A rétegeket addig kell tisztítani, míg a vakolat láthatóvá nem válik,hiszen a spórák igen mélyen tapadnak meg a falak belső rétegeiben és ezzel a gombákat “gyökerestül” távolíthatjuk el. Lehet, hogy lepereg a vakolat is vagy sérül a fal. Ezeket az apró hibákat műgyantával vagy cementkötésű anyaggal tudjuk kijavítani.A nedves és párás területek alapozását ProSeal-lel végezzük, majd ennek száradása után 24 órán belül következhet a BioRid festék felhordása, mely történhet ecsettel és hengerrel egyaránt, a festék felvitele ugyanúgy történik, mint a hagyományos festéké.  


A BioRid vízzel higítható, 1-2 rétegben ajánlott felhordani. Fontos, hogy színezett beltéri falfestéket nem szabad ráfesteni. Ha mindenképp ragaszkodunk a színes falhoz, a BioRidbe keverhetünk színezőt a megfelelő szín eléréséért.

A munkavégzés, gomba és penészkezelés során nagyon fontos a munkavédelem, ügyeljünk ezek betartására!

Ha még biztosabbra szeretnénk menni, szigeteléssel is védhetjük saját és falaink egészségét. A falak belső szigetelése véd ugyanis a fenti problémák ellen, de hosszútávú megoldást nyújt hőszigetelő és hangszigetelő hatásai miatt is. Ezek pedig számláink összegét is csökkenthetik.

Beltéri szigetelőanyagok

Erre alkalmas hőszigetelő anyag például az XPS lap. Az XPS lapok olyan védelmet nyújtanak a penész ellen, mintha felhúznánk egy 12 cm-es téglafalat, vagy egy 40 cm-es betonfalat. Amellett, hogy véd a penész ellen, hő-, és hangszigetelő hatással is bír, ezen kívül nem ártalmas sem az egészségre, sem pedig a környezetre. Jó szellőzőképessége miatt elvezeti az építés óta a falakból párolgó víz mennyiségét, ezzel gátolja meg a penészgomba kialakulását.
A munkálatokhoz szükség van speciális XPS ragasztóra, valamint üvegfátyol tapétára és a tetszőleges színű beltéri falfestékre.



Az alábbi videó segítséget nyújthat az XPS lapok házilagos felhelyezéséhez:

Érdemes tehát megfontolni, milyen módon kívánjuk kiírtani otthonunkból a rettegett penészt, egy biztos: Mindenképp megtérülnek az erőfeszítéseink!

Vélemények

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.