Lazúrozás

Szokolyi Zsuzsa, 2017. 03. 09.

A fa megmunkálására számos módszert ismerünk, ide tartozik a lazúrozás is. Lényege, hogy az erezetét, természetes mintázatát láttassuk, kihangsúlyozzuk. A fa minőségétől és jellegétől függően különböző lazúrfestékeket használhatunk. A puhább minőségű fa anyag többet, míg a keményebb, masszívabb fa anyag kevesebb anyagot szív magába, szívóképessége alacsonyabb.

Olyan fából készült tárgyakon vagy felületeken, melyek folyamatos időjárási vagy egyéb igénybevételnek vannak kitéve, vékonylazúrt alkalmazunk, míg a megfelelően kiszárított, méretéből nem engedő faanyagokat vastaglazúrral kezelhetjük.

De hogyan is kezdjünk hozzá?

Fontos, hogy mielőtt belevágunk, meggyőződjünk róla, hogy a faanyag kellőképp száraz. Az alapozó és a festék réteg ugyanis a tökéletesen száraz fába szívódik be a leghatékonyabban, így növeli annak esztétikai kinézetét és tartósságát.

A fa hiányos felületeit érdemes először kipótolni, kiegyenlíteni, például folyékony fával. A folyékony fa pontosan ezt a célt szolgálja és nagy előnye, hogy szinte bármilyen árnyalatban megtalálható, így áttetszőben is. Ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat!

Jó tanácsok, lazúrozás menete

- Az első réteg lazúr felkenését követően ajánlott kicsit megcsiszolni a fát, ezzel fokozva a második réteg tapadóképességét.
- Amennyiben a fa már kezelve volt (festve vagy lakkozva), érdemes eltávolítani a már felkent rétegeket, a lazúr ugyanis csiszolt felületeken szívódik be a leghatékonyabban.
- Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha a fát már lazúroztuk korábban. A megkopott, levált fát is csiszolni kell, valamint favédőszerrel lekezelni.
- Ne végezzünk lazúrozást felmelegedett területen vagy nagy nyári melegben: Az oldószer ilyenkor gyorsabban párolog, ellehetetlenítve a szép és igényes végeredményt. -10 fok alatti alkalmazásánál a lazúr nehezebben köt és száradási ideje is kitolódik, ezért fontos megválasztani a kezelés időpontját.

Rossz hír, hogy a lazúrozás nem hatásos olyan fafelületeken, melyek tartósan talajjal vagy nedvességgel érintkeznek. A vékony és a vastaglazúrokat is külön-külön két csoportra oszthatjuk, mint oldószeres és vízbázisú lazúrok.

Nézzük először a vékonylazúrokat 

A vékonylazúr mélyen behatol a fa bordázata közé, kiemelik annak erezetét és ellenálló réteget képeznek a víz ellen is.

Vízbázisú vékonylazúr:

Előnye, hogy a száradási idő alacsonyabb, így dinamikus tempóban vihetjük fel a rétegeket a fafelületre és a lecseppent lazúrfesték vízzel is könnyen eltávolítható. A színtelen vízbázisú vékonylazúr fényereje nem túl magas és UV védelme is alacsony, ellenben megtartja a fa természetes jellegét, bordáit, struktúráját.

Oldószeres vékonylazúr: Ezesetben szükséges a lazúrfestéket 2-3 rétegben felvinni. Az első réteg száradását követően csiszoljuk át a fát, a következő rétegek tapadását elősegítve. A vékonylazúr ezen fajtáját nem kell higítani, az ecsetet – ha ragaszkodunk hozzá- lakkbenzinnel tisztíthatjuk, de egyesek szerint igen nehéz a festék eltávolítása, így talán nem is érdemes az ecset tisztításával bíbelődni. Ezek között is különböző árnyalatok megtalálhatók, de nem ajánlott a színtelen oldószeres lazúrt kültéri fán használni. A vizes és az oldószeres vékonylazúrokat együtt ne használjuk! Mivel az UV állóság a színpigmentekben van, ezért nem érdemes kültéren áttetsző lazúrt alkalmazni. A vastaglazúrokat inkább rétegképző felhasználása végett ismerjük, mert nem képes mélyen beszívódni a fa erezetébe.

Míg a vékonylazúr matt, a vastaglazúr fényes, csillogó hatást ad a fának és emellett könnyen tisztán tartható.

Vastaglazúrok

Az oldószeres vastaglazúr áttetsző változata önmagában nem, csak színnel keverve használható. Tartós védelmet nyújt kül- és beltéri ajtók, ablakok vagy kapuk esetében egyaránt. A felhordáshoz használt ecsetet lakkbenzinnel tisztíthatjuk. 

Másik fajtája a vízbázisú vastaglazúr. Ugyanúgy fényes hatást kölcsönöz a fának, ami pedig mellette szól, hogy gyorsabban szárad mint az oldószeres lazúr. Ez 3-5 órát jelent, ami nyílászárók esetében kiváló, hiszen elkerülhető a száradással az ajtók/ablakok beragadása.Lazúrfesték használata kerti bútorra

Egyes fafajtákon színoldó hatást tapasztalhatunk, ezért érdemes egy kisebb területen próbafestést végezni. Hígítást nem igényel, az elfolyásokat és cseppeket csapvízzel eltávolíthatjuk. A vastaglazúrra jellemzően, a színtelen festék önmagában nem alkalmazható, valamint olyan területeken sem, amelyek folyamatos UV sugárzásnak vannak kitéve.
A másik hasznos segítségünk a fedőlazúr. Ez általában vízbázisú, akril alapú festék, mely a fa fedésére alkalmas. Igényeinknek megfelelően lehet matt vagy fényes hatású, UV-védelmet biztosít, diffúziós és víztaszító tulajdonságokkal. Alkalmazásával a rossz állapotú, elhanyagolt fafelület is újjá varázsolható. Mielőtt belevágnánk otthoni fafelületek kezelésébe, kérjük ki a hozzáértők tanácsát vagy alaposan olvassuk el a dobozon található leírást, kikerülve ezzel a későbbi kellemetlenségeket vagy a nem megfelelő végeredményt.

Vélemények

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.