Meszeltek a postaköltségnek! 10.000 Ft feletti vásárlásnál ingyenes a házhozszállítás.

Utólagos belső falszigetelés költséghatékonyan

Kalkulátor
Adja meg, hogy mekkora felületre szeretné használni:
m2
22 490 Ft

Gyakran előfordul, hogy otthonunkban az egyik szoba – legtöbbször az északi fekvésű - hidegebb, mint a többi. Ilyen esetben akár 7-8 fok eltérés is tapasztalható. A Festékes.hu vásárlói ötletek alapján speciális polisztirol ragasztó, zártcellás XPS lapok és üvegfátyol segítségével megalkotott egy hatékony belső hőszigetelő megoldást, ami meglepő eredményeket produkál. Az alábbiakban bemutatjuk az eljárást, illetve a hozzávaló anyagokat. Ha tetszett, már kosárba is tehetők az utólagos falszigetelést alkotó termékek, és amelyek segítségül szolgálnak az elkészítéshez.

 • Kiegyenlíti a belső hőmérsékletet
 • Megszünteti a falak nyirkosságát
 • Eltűnik a penész
 • Egyszerű munkafolyamattal megvalósítható
 • Télen a hideg ellen, nyáron a meleg ellen is véd
 • A falak hőmérsékletének 10 ºC feletti eltérésénél nem alkalmazható eredményesen ez a módszer
 • 12 cm-es téglafalnak felel meg
 • 40 cm betonnak felel meg

Beltéri hőszigetelés alkalmazástechnikája

Amennyiben egyenletes, penészmentes és jó minőségű a fal, akkor portalanítást követően el is kezdhető a belső szigetelés. Fontos, hogy a hatékony szigetelés érdekében a "hideg" helyiségen belül minden hideg falat szigeteljünk le. Ez általában 1-2 oldali falfelületet jelent.

Egy ragasztó tartalmát 4 liter hideg vízzel keverjük el, a vízbe folyamatosan szórjuk a ragasztót állandó keverés mellett. Pár perc pihentetés után átkeverve a ragasztó használatra kész. A ragasztót száraz teddyhengerrel vigyük fel a falra. Ha a falak túl nedvesek ajánlott ventillátorral kiszárítani, mert a ragasztó hatékonyságát jelentősen csökkentheti a falak nedvességtartalma. Latex típusú festékkel festett falfelületek esetén szükséges a felület előzetes csiszolása, mert a latex jelentősen lezárja a felületet, ezzel csökkentve a ragasztó hatékonyságát.

Az XPS lapokat közvetlenül tegyük egymás mellé, így hézagolás sem szükséges. Amennyiben mégis hézag keletkezne akril tömítőmasszával (pl. Soudal Akril) egyenlítsük ki és várjunk 2-3 órát míg a segédanyag megszilárdul. A hőszigetelő lapok kemény felületen egyszerű szikével méretre vághatók.

A lapok felrakását követően teddy hengert alkalmazva vigyük fel a felületre a ragasztót az üvegfátyol tapéta felragasztásához. Fontos, hogy az üvegfátyol tapéták pontosan egymás mellé kerüljenek. A gyűrődésmentes felrakást tapétázó spatulya segítségével tudjuk elvégezni. Az üvegfátyol tapéta teljes száradását követően – érdemes 24 órát várni a teljes száradással – jöhet a festés, beltéri falfestékkel. A festés előtt a szükséges helyeken, például ablakok környékén javasolt élvédők felhelyezése, amelyeket pl. Soudal stukkó ragasztóval célszerű felrögzíteni.

Segítség
Elakadtál? Szeretnéd, hogy felvegyük veled a kapcsolatot? Add meg neved, email címed, telefonszámod és visszahívunk

Jó tudni

- Penészes fal esetén a felületet előbb meg kell tisztítani (BioWash) 
- Ragasztó hígitása: 4 liter víz/egy csomag ragasztó (200 g)
- Felvitel: Száraz festőhenger segítségével
- Felület: Latex felületet előcsiszolni
- Az XPS lapokat és az üvegfátyol tapétát lehetőleg pontosan, hézagmentesen illesszük egymás mellé
- XPS lemezek sniccer késsel méretre vághatók
- Az üvegfátyol tapéta gyűrődésmentes felrakása tapétázó spatulya segítségével
- A ragasztott üvegfátyol száradási ideje 24 óra
- Élvédők használata javasolt
- A szigetelőlap és az üvegfátyol tapéta ragasztásához ugyanazt a ragasztót használjuk
- XPS lap esetén a minimális rendelési mennyiség 10 db (10 m2)
- Egy csomag ragasztó 10 m2 Extrudált polisztirol hablemez (XPS) ragasztásához elegendő
- Egy rendelhető egység üvegfátyol tapéta 25 m x 1 m méretű
- Az élvédők ragasztásánál egy darab 300 milliliteres Soudal Stukkóragasztó 6 méterre elegendő.

Gyakran ismételt kérdések

Válaszok a kérdésekre, amelyek felmerültek az XPS lappal történő utólagos hőszigeteléssel kapcsolatban:

 

 

Vélemények

 • Madura Péter 1 hónapja
  Sok helyen 2-3 centis beltéri szigetelőlapokat is lehet vásárolni, ami viszont már túl vastag, mivel úgy jobban lehűlnek a falak. Ez pedig hosszú távon nem tesz jót a szoba falainak. A pár milliméteres polisztirol lap még pont jó lehet!
  Válasz
 • Mihalik Annamária 9 hónapja
  Nálunk is járt "szigetelő szaki", aki felvilágosított, hogy nem a házzal van a gond, hanem ahogy élünk benne. Azt tanácsolta ne tegyünk bútort a külső falakhoz, télen ne nagyon teregessünk bent, és jobb ha búcsút intünk a szobanövényeknek is, mert azok is csak feleslegesen növelik a páratartalmat. Nem semmi! Lassan már egy éve, hogy belülről szigeteltünk, és eddig minden ok. Egy hónapja kíváncsiságból kicsit megbontottuk a szigetelést, de minden ok, penésznek sincs nyoma...
  Válasz
  • Támba Timi 9 hónapja
   Megbontottátok a szigetelést?! :D:D
   Válasz
  • Ferkovics Imre 9 hónapja
   Annamária! Remélem a gázszerelő munkáját nem így ellenőrzöd! :D :D :D Hülye...
   Válasz
 • Imre M. 10 hónapja
  Nekem bejött. Két éve szigetelték ugyanígy a szobám és nőtt a hőmérséklet 2-3 fokkal, a falak nem annyira hidegek mint voltak és a sarkokban sem penészes már a fal. Persze most sem gyulladok meg de sokkal jobb a helyzet ;)
  Válasz
A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.