Utólagos belső falszigetelés költséghatékonyan

Kalkulátor
Adja meg, hogy mekkora felületre szeretné használni:
m2
22 490 Ft

Gyakran előfordul, hogy otthonunkban az egyik szoba – legtöbbször az északi fekvésű - hidegebb, mint a többi. Ilyen esetben akár 7-8 fok eltérés is tapasztalható. A Festékes.hu vásárlói ötletek alapján speciális polisztirol ragasztó, zártcellás XPS lapok és üvegfátyol segítségével megalkotott egy hatékony belső hőszigetelő megoldást, ami meglepő eredményeket produkál. Az alábbiakban bemutatjuk az eljárást, illetve a hozzávaló anyagokat. Ha tetszett, már kosárba is tehetők az utólagos falszigetelést alkotó termékek, és amelyek segítségül szolgálnak az elkészítéshez.

 • Kiegyenlíti a belső hőmérsékletet
 • Megszünteti a falak nyirkosságát
 • Eltűnik a penész
 • Egyszerű munkafolyamattal megvalósítható
 • Télen a hideg ellen, nyáron a meleg ellen is véd
 • A falak hőmérsékletének 10 ºC feletti eltérésénél nem alkalmazható eredményesen ez a módszer
 • 12 cm-es téglafalnak felel meg
 • 40 cm betonnak felel meg

Beltéri hőszigetelés alkalmazástechnikája

Amennyiben egyenletes, penészmentes és jó minőségű a fal, akkor portalanítást követően el is kezdhető a belső szigetelés. Fontos, hogy a hatékony szigetelés érdekében a "hideg" helyiségen belül minden hideg falat szigeteljünk le. Ez általában 1-2 oldali falfelületet jelent.

Egy ragasztó tartalmát 4 liter hideg vízzel keverjük el, a vízbe folyamatosan szórjuk a ragasztót állandó keverés mellett. Pár perc pihentetés után átkeverve a ragasztó használatra kész. A ragasztót száraz teddyhengerrel vigyük fel a falra. Ha a falak túl nedvesek ajánlott ventillátorral kiszárítani, mert a ragasztó hatékonyságát jelentősen csökkentheti a falak nedvességtartalma. Latex típusú festékkel festett falfelületek esetén szükséges a felület előzetes csiszolása, mert a latex jelentősen lezárja a felületet, ezzel csökkentve a ragasztó hatékonyságát.

Az XPS lapokat közvetlenül tegyük egymás mellé, így hézagolás sem szükséges. Amennyiben mégis hézag keletkezne akril tömítőmasszával (pl. Soudal Akril) egyenlítsük ki és várjunk 2-3 órát míg a segédanyag megszilárdul. A hőszigetelő lapok kemény felületen egyszerű szikével méretre vághatók.

A lapok felrakását követően teddy hengert alkalmazva vigyük fel a felületre a ragasztót az üvegfátyol tapéta felragasztásához. Fontos, hogy az üvegfátyol tapéták pontosan egymás mellé kerüljenek. A gyűrődésmentes felrakást tapétázó spatulya segítségével tudjuk elvégezni. Az üvegfátyol tapéta teljes száradását követően – érdemes 24 órát várni a teljes száradással – jöhet a festés, beltéri falfestékkel. A festés előtt a szükséges helyeken, például ablakok környékén javasolt élvédők felhelyezése, amelyeket pl. Soudal stukkó ragasztóval célszerű felrögzíteni.

Segítség
Elakadtál? Szeretnéd, hogy felvegyük veled a kapcsolatot? Add meg neved, email címed, telefonszámod és visszahívunk

Jó tudni

- Penészes fal esetén a felületet előbb meg kell tisztítani (BioWash) 
- Ragasztó hígitása: 4 liter víz/egy csomag ragasztó (200 g)
- Felvitel: Száraz festőhenger segítségével
- Felület: Latex felületet előcsiszolni
- Az XPS lapokat és az üvegfátyol tapétát lehetőleg pontosan, hézagmentesen illesszük egymás mellé
- XPS lemezek sniccer késsel méretre vághatók
- Az üvegfátyol tapéta gyűrődésmentes felrakása tapétázó spatulya segítségével
- A ragasztott üvegfátyol száradási ideje 24 óra
- Élvédők használata javasolt
- A szigetelőlap és az üvegfátyol tapéta ragasztásához ugyanazt a ragasztót használjuk
- XPS lap esetén a minimális rendelési mennyiség 10 db (10 m2)
- Egy csomag ragasztó 10 m2 Extrudált polisztirol hablemez (XPS) ragasztásához elegendő
- Egy rendelhető egység üvegfátyol tapéta 25 m x 1 m méretű
- Az élvédők ragasztásánál egy darab 300 milliliteres Soudal Stukkóragasztó 6 méterre elegendő.

Gyakran ismételt kérdések

Válaszok a kérdésekre, amelyek felmerültek az XPS lappal történő utólagos hőszigeteléssel kapcsolatban:

 

 

Vélemények

 • Rácz Péter 2 hónapja
  A mi házunkban a legnagyobb szobát képtelenség volt kifűteni, nagy mínuszokban nem ment 17-18 fok fölé a hőmérséklet. Belső szigeteléssel próbálkoztunk és azt kell mondjam nem bántuk meg. Teljesen komfortossá tett egy kegyetlenül hűvös szobát. Két óra alatt fel tudtuk fűteni 21 fokra most télen, ami azért nem semmi.
  Válasz
 • Madura Péter 4 hónapja
  Sok helyen 2-3 centis beltéri szigetelőlapokat is lehet vásárolni, ami viszont már túl vastag, mivel úgy jobban lehűlnek a falak. Ez pedig hosszú távon nem tesz jót a szoba falainak. A pár milliméteres polisztirol lap még pont jó lehet!
  Válasz
 • Mihalik Annamária 1 éve
  Nálunk is járt "szigetelő szaki", aki felvilágosított, hogy nem a házzal van a gond, hanem ahogy élünk benne. Azt tanácsolta ne tegyünk bútort a külső falakhoz, télen ne nagyon teregessünk bent, és jobb ha búcsút intünk a szobanövényeknek is, mert azok is csak feleslegesen növelik a páratartalmat. Nem semmi! Lassan már egy éve, hogy belülről szigeteltünk, és eddig minden ok. Egy hónapja kíváncsiságból kicsit megbontottuk a szigetelést, de minden ok, penésznek sincs nyoma...
  Válasz
  • Támba Timi 1 éve
   Megbontottátok a szigetelést?! :D:D
   Válasz
  • Ferkovics Imre 1 éve
   Annamária! Remélem a gázszerelő munkáját nem így ellenőrzöd! :D :D :D Hülye...
   Válasz
 • Imre M. 1 éve
  Nekem bejött. Két éve szigetelték ugyanígy a szobám és nőtt a hőmérséklet 2-3 fokkal, a falak nem annyira hidegek mint voltak és a sarkokban sem penészes már a fal. Persze most sem gyulladok meg de sokkal jobb a helyzet ;)
  Válasz
A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.