Költséghatékony megoldás épületek belső hőszigetelésére

Szokolyi Zsuzsa, 2022. 03. 08.

Mi a hőszigetelés?

Az épületek hőszigetelésének célja a hőveszteség csökkentése, valamint a külső hőmérséklet beáramlásának megakadályozása. 

Ez a technológiai újítás az 1973-as olajválság idején vált ismertté, amikor felfedezték, hogy ilyen módon is csökkenthető az olaj-ill. energiafelhasználás. Elterjedésével forradalmat indított az építészet területén, nem beszélve arról, hogy az energiatakarékosság elvén rengeteg család és háztulajdonos kiadásait csökkentheti. Ma már nélkülözhetetlen eleme egy újonnan épülő épületnek, és ezt jogszabályban is előírják.

Megéri szigetelni?

Egyes kutatások szerint azokban a lakásokban és házakban, melyek nem rendelkeznek szigeteléssel, függetlenül az évszakoktól akár 40%-ra is rúghat a hőveszteség mértéke. Tehát télen a meleg, nyáron a hideg levegő vész el. A hőszigetelés fontossága ebből a szempontból egyértelmű, kiváltképp ha a tetőtéri vagy alagsori helyiségekre gondolunk.

A költséghatékonyság mellett számos pozitív hatása is van a mindennapjainkra nézve, hiszen amellett hogy télen bent, nyáron kint tartja a meleget, komfortérzetünket is növeli.

Lakásvásárlás során hajlamosak vagyunk csak az elsőrendű adatokról tájékozódni, mint hogy mekkora az ingatlan, milyen a megközelíthetősége, elrendezése, és természetesen az ára. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy akár eladás, akár vétel során mennyit dobhat a ház/lakás értékén az, hogy szigetelt-e vagy sem? És itt nem az ablakszigetelésre gondolok, hanem a homlokzati, külső vagy belső szigetelésre.  

A hőszigetelés fontosságáról már sokat hallhattunk, hiszen nem árt tisztában lenni vele, milyen kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat:

  • csökkenti az ingatlan energiafelhasználását
  • Védi a falban futó vezetékeket az elfagyástól és rongálódástól
  • Csökkenti a falak nedvességtartalmát, a beázást és a páralecsapódást
  • Véd a penész ellen 

A hőszigetelés technológiája 

A ma már jól ismert, forradalmat indító szigetelési megoldások nagy előrelépést jelentettek az építészet területén, olyannyira, hogy a ma épülő házak és lakóparkok  tulajdonképpen már nem is épülnek belső szigetelés nélkül. Ez nem azt jelenti azonban, hogy a régen épült lakóházakban ne lenne lehetőség belső hőszigetelésre! 

A szigetelésen belül beszélhetünk tehát külső és belső hőszigetelésről.Az ehhez használt anyagoknak két fajtája van:

  • Extrudált polisztirol lap (XPS) 
  • Expandált polisztirol lap/hungarocell/nikecell (EPS)

Az EPS szigetelőlapok

Leginkább kültéri/homlokzati hőszigetelésre alkalmasak, de ez természetesen nem zárja ki más területeken való alkalmazását. Díszléceket, épületdíszeket és dekorációs elemeket is készítenek belőle. Igen tartós, masszív, jó ellenálló képességű. Szerkezetéből adódóan beépítése sem jelent akadályt. Jól formálható, nincs irritáló hatása, tehát a környezetre és az egészségre nem káros. Mechanikai teherbírása igen magas,  bátran alkalmazható lapos tetőknél, kihasználatlan tetőfelületeknél, padlóknál, pinceszigetelések padlóján, födémeknél, homlokzatnál, padlófűtésnél, stb. Tehát olyan helyen, ami fizikai terhelésnek van kitéve.

Az XPS belső szigetelőlapok 

Vízfelvevő képessége minimális, pára és légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik. Összetételét tekintve 98%-ban levegő, 2%-ban kőolajszármazék.Tudni illik, hogy az építéskor használt víz - melyet a vakolat vagy homlokzat magába szív - párolgása a falakból évekig is tarthat. Pontosan ezek védelmére az XPS lapok pára és légáteresztő tulajdonságúak, képesek a falakon távozó víz akár 30 %-át megkötni. Az XPS lap 6 milliméteres vastagságú, hőértéke 12 centiméter, így ezen mértékig benyomódásra nem reagál. 

Megbízhatóságát tekintve, megfelelő felhasználása mellett a szigetelt terület akár egész élettartamára megoldást nyújthat. Oldószermentes ragasztóval (például diszperziós ragasztóval) ragasztható, festése pedig ugyancsak oldószermentes festékkel történik. 

Hogyan szigeteljünk házilag, XPS-sel?

Természetesen a belső szigetelés nem csak az újonnan épülő ingatlanokon alkalmazható, segítségével lehetőség van utólagos hőszigetelésre is. Lássuk, milyen egyszerű a felhelyezése otthon, saját kezűleg:

Az XPS lapokat kész állapotban vásárolhatjuk meg, melyeket később tetszőleges méretűre és formára igazíthatunk. Az XPS lap benyomódásra nem reagál, tehát igen masszív, könnyű vele dolgozni. 

Felragasztásához speciális, úgynevezett XPS ragasztót alkalmazunk, melyet por formájában vásárolhatunk meg és leírás alapján kell bekeverni az adott arányban vízzel. A ragasztót érdemes még penészgátló adalékkal keverni a biztonság kedvéért. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen az XPS hőszigetel, a ragasztóba kevert adalékanyag pedig védelmet nyújt a további vagy kialakuló penész ellen is. 

A ragasztó felhordása előtt mindenképp érdemes megtisztítani a falfelületet a portól és a szennyeződésektől, a hatékonyabb eredmény elérése érdekében. Hagyományos festőhengerrel vagy ecsettel felkenhető a ragasztó. FIGYELEM! A ragasztó felkenésekor mindig csak akkora felületet kenjünk le, amelyet még az XPS ragasztó száradása előtt be tudunk fedni a lapokkal, ezzel elkerülve az idő előtti száradást és a kellemetlenséget. 

Érdemes lapról-lapra haladni.A szigetelőanyag felhelyezése után következik a második réteg ragasztó, amelyre majd az üvegfátyol tapéta kerül.

Nemrégiben kaptunk egy üzenetet egy kedves érdeklődőtől ezzel az eljárással kapcsolatban. A kérdése az volt, hogy mindenképp kell-e üvegfátyol tapétát alkalmazni vagy elérheti ugyanazt a hatást mással, például gletteléssel is?

Nos, az XPS szigetelő eljárás sikere az alap - és a segédanyagok együttesében rejlik, ezért nem érdemes és nem ajánlott ezek bármelyikét helyettesíteni. Nem szabad elfelejteni, hogy egyszer kell rászánni az időt és az energiát, hogy aztán hamar megtérüljön a kiadásunk! 

Az üvegfátyol tapétát a felragasztást követően egy henger segítségével ki kell simítani, hogy gyűrődések és levegő ne maradjon a szigetelőlapok és a tapéta között, ami később minőségbeli problémákat okozhat. Ezen speciális tapéta előnye, hogy meggátolja a belső vakolat sérülését és esetleges omlását, emellett esztétikai szerepet is betölt, a tapéta ugyanis különböző mintákkal és nyomatokkal megvásárolható, így garantáltan megtalálja benne mindenki a saját számítását.Ezek után már csak a festés maradt, miután meggyőződtünk róla, hogy a fátyoltapéta teljesen kiszáradt. A falak festése hagyományos módon, egyszerű beltéri falfestéssel lehetséges, nem igényel különösebb bánásmódot, ahogy azt a videóban is láthatjuk.

Mennyibe kerül a hőszigetelés?

Mint már fentebb említettük, a falak szigetelését megoldhatjuk kívülről és belülről is. Mindkettővel lehetséges a kívánt eredmény elérése, viszont ezek árában lényeges különbségeket tapasztalhatunk. Míg a homlokzati szigetelés - ha 10 m2-rel számolunk - megközelítőleg 50.000 Ft, ugyanez beltéri megoldással körülbelül 20.000 Ft/10m2. Emellett vegyük figyelembe azt is, hogy az XPS-sel szemben a homlokzati szigetelés árába bele kell kalkulálni az egyéb munkadíjakat is. 

A hőszigetelő technikához szükséges alapanyagmennyiséget egyszerűen kiszámíthatja, méghozzá pontosan erre a célra létrehozott hőszigetelés kalkulátorunkkal. A kalkulátor a megadott m2 alapján azt számolja ki, hogy az adott felülethez, az összes segédanyaggal együtt - úgy mint XPS ragasztó, üvegfátyol, XPS lap stb. - milyen mértékű kiadásra számíthatunk. Próbálja ki!

Válaszok az XPS-sel kapcsolatban feltett kérdésekre

A fenti videóra nagy örömünkre rengeteg reakció érkezett, és természetesen a vélemények igencsak megoszlanak ezen megoldással kapcsolatban. Számtalan kérdés merült fel a kommentelőkben, melyeket meg is osztottak velünk, ezért úgy gondoltuk, egy rövid videóban foglaljuk össze ezen kérdésekre válaszainkat:

Ezek alapján bátran állíthatjuk, hogy az XPS belső szigetelőrendszer valóban megoldást nyújt a hőveszteség, a magas páratartalom, a penészedés ellen. Mivel felhelyezése sem igényel különösebb szaktudást, akár hétvégi programként is be lehet iktatni a család életébe! :)

Természetesen, ha ezek után maradta még kérdések, azokat szívesen vesszük és igyekszünk mihamarabb választ is adni ezekre.

 JÓ MUNKÁT!

Vélemények

  • Felhasználó 4 éve
    Törölt hozzászólás
  • Gyula Kegyu 5 éve
    Két éve szigetelték ugyanígy a tiszta betonből pincében kialakíott 60 nm nagyságú szuterén lakást. Igaz nekem 2 cm-es XPS lapokat használtak. Tapasztalataim: Megszünt a fűtéskor keletkezett penészedés. 100%-ban! Megszünt a betonfalak szinte fájó hideg hősugárzása amit mindig éreztem a testemen. Nem hidegek a betonfalak, hanem kellemesek. Jobban tartja a benti hőmérsékletet amoóa xps-van feltéve. Néhány fokkal lett melegebb ugyanazon fűtés melett. Nekem nagyon bejött. Azt viszont ne várja senki , hogy nem kell majd fűtés fizetnie, a számláim nem csökkentek, de a komfortérzetem megnőt.
    Válasz
  • Németh Sándor 6 éve
    A harmadik helyíség szigetelését csinálom éppen, és amásik kettő is sorra fog kerülni. Ez önmagáért beszél. Hőérzet tekintetében óriási a változás, a hideg levegő hullámok megszüntek, egyenletesebb a hőmérséklet a szobákban. Egyetlen tanács a használóknak: a ragasztóval nem szabad spórolni. A cégről pedig szintén csak jókat tudok mondani. Elszámoltam az anyagszükségletet, de megoldották, hogy kapjak kis mennyíségű pótlást is. Köszönöm ezúton is.
    Válasz
  • Felhasználó 7 éve
    Törölt hozzászólás
A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket (cookie) használunk. Az adatvédelemre vonatkozó szabályzatunkat itt találja.